Prof. Dr. Yiğit Tiftikcioğlu | Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Süreç
Prof. Dr. Yiğit Tiftikcioğlu | Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Süreç
16699
page-template-default,page,page-id-16699,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Süreç

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Süreç

 

Burun estetiği ameliyatı sonrası süreç kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Kişinin burnunda yapılan değişimler, uygulanan ameliyat tekniği, kişinin cilt yapısı, burun estetiği operasyonu sonrası dikkat edilmesi gerekenlere ne denli uyulup uyulmadığı ve cerrahın başarısı iyileşme sürecinde farklılıklara neden olabilir.

 

Rinoplasti genel ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilir; genellikle hastalar operasyon günü cerrahların kontrolünden sonra taburcu olabilirler. Bizim tercihimiz ameliyatın genel anestezi altında yapılması ve hastanın güvenlik açısından bir gece hastanede yatmasıdır.

 

herkesin korktuğu klasik burun tamponlarını kullanmıyoruz. Rhinoplasti sonrası 2-3 gün süre ile özel silikon tüpler kullanıyoruz. Silikon tüpler cilde yapışmaz, çok kolay çıkartılır  ve ortasında solunumu mümkün hale getiren kanallar vardır.

 

Ağrı genellikle fazla olmaz ve 1-2 gün içinde geçer. Genellikle çok fazla morluk ve şişlik olmaz ancak doku özellikleri sebebiyle bazı hastalar diğerlerine göre daha fazla morarabilir. Ağrı, morluk ya da şişlik hayat kalitesini ciddi oranda düşürecek kadar şiddetli bir şekilde ortaya çıkmaz. Burun estetiği ameliyatı sonrası bir hafta içerisinde kişinin yüzündeki  morluklar ve ödem kaybolur.

 

Hastalar genellikle ilk bir ayın sonunda oldukça iyi görünür. Ancak ameliyatın tam olarak oturması bir yılı bulur. İyileşme süreci kişiden kişiye değişmekle birlikte kalın ve çok yağlı derisi olanlarda biraz daha yavaş işlemektedir.

 

İyileşme sürecini kısaltmak ve komplikasyon oluşma riskini azaltmak için hastaların dikkat etmesi gereken bazı unsurlar da vardır.

 

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

  • Burun ameliyatı sonrası özellikle ilk 2 gece baş yüksekte kalacak şekilde yatılmalıdır. Yüksek yastıklarla baş desteklenirse ödem oluşma riski azalır.

 

  • Operasyon sonrası 3-5 ay kadar gözlük kullanılmaması gerekir. Gözlüğün neden olduğu baskı kıkırdak dokunun çökmesine ya da burun şeklinde deformasyon oluşmasına neden olabilir.

 

  • Burun cildi dokusu tam olarak iyileşmeden uzun süre güneşe maruz kalınmamalıdır. Dışarı çıkılması gerekiyorsa güneş kremleri sürülmeli ve şapka takılmalıdır. Aksi halde ciltte renk değişimleri meydana gelebilir.

 

  • Operasyon öncesi ve sonrası dönemde alkol ve sigara tüketilmemelidir. Her iki madde de dokuların normalden yavaş iyileşmesine neden olur. Alkol kanı sulandırdığı için kanamaların oluşmasına da yol açabilir.

 

  • Operasyondan sonra şiddetli bir şekilde sümkürmemek gerekir. Burun açmak için cerrah tarafından önerilen özel sıvılar kullanılmalıdır. Bu sıvılar burnu temizlerken aynı zamanda burun içi nem dengesinin de korunmasını sağlayacaktır.
  • Operasyon sonrası erken dönemde çok sert ve defalarca çiğnenmesi gereken gıdalardan uzak durulmalı; mümkün olduğunca yumuşak yiyecekler tüketilmelidir.

 

  • Yakası çok dar olan kıyafetler bir süre giyilmemeli; mümkünse burun ile temas etmeyen düğmeli giysiler tercih edilmelidir.

 

  • Operasyondan sonra 2 ay boyunca ya da uzman doktor onaylayana kadar kan basıncını yükselten yüksek tempolu sporlar yapılmamalıdır. Operasyondan 2-3 hafta sonra hafta yürüyüşlere başlanabilir.

 

Burun ameliyatı sonrası kontroller aksatılmamalı ve iyileşme süreci cerrahlar tarafından yakından takip edilmelidir. Ağrı kesici kullanımı gerektiğinde mutlaka cerrahların önerilerine uyulmalı ve post operatif direktiflerin tamamı harfiyen yerine getirilmelidir.

WhatsApp chat
This site is registered on wpml.org as a development site.